Pengaruh Rebusan Kayu Manis Terhadap Perubahan Kadar Gula Darah Pada Masyarakat Di Kelurahan Bailang Kota Manado
DOI:
https://doi.org/10.55606/isaintek.v4i2.145Keywords:
Cinnamon Decoction, Diabetes MellitusAbstract
Background Diabetes Mellitus is a disease disorder collection of the symptoms caused by an increase in blood sugar levels due to deficiency or resistance of insulin. Indonesia is 7th of 10 countries with the most diabetes mellitus patient with total of 10.7 million patients Cinnamon contain flavonoids to help stimulate the pancreas to produce the hormone insulin. The purpose of the study is todetermine the effect of cinnamon decoction on blood sugar levels changes in people at Bailang Manado. The method used pre-experiment, with the design of one group pre and post test design. Sampling using purposivel sampling. Data collection using observation sheets. Analyze the data in the test using the paired t test. The results of this study showed that respondents experienced changes after being given cinnamon decoction. The results of the data value of p = 0.000 (a <0.05) is obtained. The conclusion of this study there is an effect of cinnamon decoction on changes in blood sugar levels in people at Bailang, Manado
References
Gunawan A.W. (2020). Food Combining (Kombinasi Makanan Serasi Pola Makan Untuk Langsing Dan Sehat). Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.
Haghighian et al. (2011). Effect of cinnamon supplementation on blood glucose and lipid levels in type 2 diabetic patients. Journal of Paramedical Sciences, 2(1), 2-6. https://10.22037/JPS.V211.2140.
Kemenkes RI. (2020). Infodatin 2020 Diabetes Melitus Pusat Data dan Informasi Kementerian Kesehatan RI.
Kurniawaty, E., Yanita, B., Biokimia, B., Kedokteran, F., & Lampung, U. (2016). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Kejadian Diabetes Melitus Tipe II Risk Factors Related Type 2 Diabetes Mellitus Evidance. http://eprintslib.ummgl.ac.id.
Indrawati, N.L. & Razimin. (2013). Bawang Dayak Si Umbi Ajaib Penakluk Aneka Penyakit. Jakarta.PT Agromedia Pustaka.
Mardalena & Idaida. (2017). Dasar-Dasar Ilmu Gizi Dalam Keperawatan Konsep dan Penerapan Pada Asuhan Keperawatan. Yogyakarta : Pustaka Baru Press.
Mahdia, F. F., Susanto, H. S., & Adi, M. S. (2018). Hubungan antara Kebiasaan Olahraga dengan Kadar Gula Darah Penderita Diabetes Mellitus Tipe 2 (Studi di Puskesmas Rowosari Kota Semarang Tahun 2018) Fany, 6.
Maryam, R.S., et al. (2010). Mengenal Usia Lanjut dan Perawatannya. Jakarta: Salemba Medika.
Nova Rita. (2018). Hubungan Jenis Kelamin, Olah Raga dan Obesitas Dengan Kejadian Diabetes Mellitus Pada Lansia. https://jik.stikesalifah.ac.id.
Nugrahaningtyas, D.K, Matsjeh S, Wahyuni D.T. (2015). Isolation and Identification Of Flavonoid Compounds From Curcuma’s Rhizome (Curcuma Aeruginosa Roxb.). Biofarmasi 3 (1): 32-38.
Prabhakar, P.K., & Doble, M. (2011). Mechanism Of Action Of Matural Products Used In The Treatment Of Diabetes Melitus. Chinese Journal of Integrative Medicine, 17(8), 563-574. https://doi.org/10.1007/s11655-0110810-3.
PERKENI. (2015). Pengelolaan dan Pencegahan Diabetes Melitus Tipe 2 di Indonesia, PERKENI. Jakarta.
Senja.A & Prasetyo.Tprasetyo.T. (2019). Perawatan Lansia Oleh Keluarga Dan Care Giver. Jakarta: Bumi Medika.
Sandra & Shanty. (2014). Mencegah dan Merawat Ibu dan Bayi Dari Gangguan Diabetes Kehamilan Perpustakaan Nasional. Yogyakarta :Katahati.http://journal.stikesborneocendekiamedika.ac.id/index.php/jbc/ar ticle/view/.
Sunjaya I Nyoman. (2011). Pola Konsumsi Makanan Tradisional Bali sebagai Faktor Risiko Diabetes Melitus Tipe 2 di Tabanan. Jurnal Skala Husada Vol. 6 No.1 hal: 75-81.
Wahyuni. (2014). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Penyakit Diabetes Melitus Di daerah Perkotaan Di Indonesia.http//universitas.islam.syarif. hidayatullah.Jakarta.ac.id.diakses pada 20 feb 2022.